We dachten dat we niet veel hadden meegemaakt.....
Door: Eveline en Renate
Blijf op de hoogte en volg Eveline en Renate
01 Oktober 2008 | Suriname, Paramaribo
maandag
Vandaag hebben we stagegelopen.We hebben weer van alles met de kinderen gedaan, onder andere tekenspelletjes, voorlezen en een tikspel buiten.
Ook zijn we vandaag begonnen met het maken van een leeshoek. Wij zijn namelijk tot de ontdekking gekomen dat er wel heel veel boekjes aanwezig zijn, maar dat deze boeken in een kamer staan die op slot zit. We willen er dus met een aantrekkelijke hoek voor zorgen dat de kinderen gestimuleerd worden om meer te gaan lezen.
Het viel ons al een paar dagen op dat de kinderen veel jeuk aan hun hoofd hadden. Vandaag zijn we er achter gekomen waarom, er zijn luizen ontdekt. In Suriname denken veel mensen dat je dan vies bent, en vies haar hebt. De oplossing van het probleem was rigoureus:alle lange haren werden gekortwiekt. En vele hadden dus een modieuze boblijn ;)( net als juf Eveline)
De haren van de jongens waren al kort, dus die konden geen luizen hebben.
S'avonds hebben we eindelijk een keer echte roti gegeten bij de ropram.Hier hing een erg warme sfeer( lees: er was niemand) en we werden hartelijk ontvangen( lees: ze vonden ons weer domme bakra's).
We vroegen ons af of er in de roti gewoon kipfilet zou zitten, omdat we hier altijd bij elk gerecht kippenkluiven krijgen. Maar ook zelfs in roti zitten de beroemde kipkluiven.
Toen we de roti kregen hadden we geen van alle een idee hoe je dit in godsnaam moest gaan eten. Na een half uur discussiëren over de beste manier, hebben we onze eigen manier verzonnen.( lees: renate ging aan de slag met vork en mes, want ze houdt niet van kluiven)
Dinsdag
Vandaag hebben de kleine kinderen een huisje gemaakt van echte bouwmaterialen die bij het kinderhuis aanwezig zijn.Dus echt met spaanplaten en planken. Dit was een heel schattig gezicht. Zo zie je dat kinderen geen speciale materialen nodig hebben om te spelen.
We hebben vandaag ook een les over Nederland gegeven. We merkten dat de kinderen diep onder de indruk waren. Dit kwam ook omdat we een laptop bij ons hadden waarop we foto's hebben vertoond. Hierdoor kregen de kinderen ook een goed visueel beeld van Nederland. Als afsluiting hebben we de kinderen de volgende schrijfopracht laten maken: 'vertel of jij wel of niet naar Nederland zou willen, en waarom'.
Uit deze opdracht kwamen hele mooie verhalen. Onder andere:
'Als ik groot ben dan ga ik naar Nederland gaan dan ga ik naar de dierentuin met de trein.Ik stuk grond kopen ga een huis bouwen dan ga ik trouwen met een mooi meisje die van mij houd dan ga ik wandelen.Als ik ga trouwen in suriname dan ga ik weer naar Nederland.'
- 'Ik ga naar Nederland want mijn opa en oma willen ons hebben want mijn moeder is overleden daarom wil mijn opa en oma ons hebben.'
- Het volgende stukje is van een jongen die sinds 2 weken in het kinderhuis zit samen met zijn 3 zusjes. Ze zijn gevlucht uit een ander land en spreken dus nog geen Nederlands.
' I want to go in nederlan because dare is so nice. i want to taste the lovely food. i want to play dare. i want to see the star dare. and i want to go to the zoo.
Woensdag:
Voor vandaag hadden we een uitje met de oudere kinderen van het kinderhuis naar het zwembad gepland. Uit veel verhalen van de kinderen bleek dat ze dit heel erg graag wilden en dat dit weinig voorkwam. We zijn met de kinderen naar het Vos gegaan. Dit zwembad was op loopafstand van het huis. Uiteindelijk zijn er 20 kinderen meegegaan en hebben we beloofd om met de jongste kinderen ook nog een keer wat leuks te gaan doen. De dag verliep zonder problemen. De moeders van het huis hadden gezorgd voor eten en drinken. De kinderen hadden zoveel lol dat ze tegen ons zeiden dat ze wel tot het donker werd zouden willen zwemmen.
S' middags gingen we even naar de Maretraite shopping mall om boodschappen te doen. Er kwam een hele donkere lucht aan die ons aanspoorde om iets harder te gaan fietsen. Dit is onze redding geweest, want we waren precies voor de mega, vette, donkere bui binnen. Toen we opgelucht boodschappen wilden gaan doen, werd het ook ineens donker in de Mall...de stroom was uitgevallen. (Lees: alle winkels sloten hun deuren. Lees: wij konden dus geen boodschappen doen. Lees: wij hebben ons een uur doodverveeld.)
Donderdag:
Vandaag kreeg het kinderhuis bezoek van een ander huis uit Nickerie. Ze kregen een rondleiding door het huis en in de tempel. Die wij ook eindelijk eens een keer van binnen hebben gezien.
S'middags hebben we de kinderen het spel Kegelroof aangeleerd. Dit viel goed in de smaak. Hier hebben de kinderen dus wel de middag mee kunnen vullen. '
s 'Avonds hebben we gezellig met alle meiden chili con carne gegeten. Hierna zijn we wezen wandelen (lees: uitgaan) in de Havanna Lounge. Ook onze Surinaamse vrienden hebben hun beste dansmoves weer laten zien aan ons.
Vrijdag:
Vandaag hebben we heel de dag de was gedaan en nog aardig wat huishoudelijke taken op ons genomen. Na deze vermoeiende en zware taken hadden we een straatfeest op de planning staan. Om 7 uur zijn we hier naartoe gegaan. We zijn eerst op zoek gegaan naar een leuk en gezellig restaurantje. Deze hebben we gevonden, compleet met priveband die liedjes zong over Nederland. Na het eten zijn we richting het podium gelopen waar verschillende bandjes optraden. Het viel deze keer echt op dat we ECHT DE ENIGE NEDERLANDERS waren. We konden haast niks meezingen en ook niet zo met onze billen schudden. (dit zijn we wel aan het oefenen) Maar al met al maakte dit niks uit want we hebben toch een leuke avond gehad.
Zaterdag:
We hebben vandaag lekker uitgerust bij het zwembad. s 'avonds zijn we wezen eten bij 't Vat om te vieren dat we nu een maand in Suriname zitten. We hebben allemaal een lekker stuk vlees genomen. (dit is weer eens wat anders dan een kippenkluif) Het smaakte voortreffelijk. Hierna is Eef samen met Marly en Michelle nog uit geweest. Ook weer in het gezelschap van de Surinaamse boys.
Zondag:
Vandaag zijn we weer naar White Beach geweest. We hadden namelijk gelezen dat er een grote 'back to school'party zou zijn. Dit was inderdaad het geval, alleen begon hij veel later dan dat er op de flyer stond( surinaamse tijd dus). Uiteindelijk zijn we dus van 12 uur smiddags tot 11uur s'avonds op het strand geweest. Om 5 uur zijn we wat gaan eten bij een van de tentjes. Het eten was erg lekker en we hadden een persoonlijke entertainer van 8 jaar, een jongen die erg goed kon dansen op michael jackson. Toen we de rekening wilden vragen gebeurde er iets raars( iets wat in Nederland nooooit zou gebeuren). De man die aan de tafel naast ons zat (die we nog nooit eerder gezien hadden) heeft ons eten betaald. Zijn motto was:'Wat moet ik met al dat geld, morgen kan ik er niet meer zijn, dus daarom trakteer ik jullie'.
Hierna hebben we op een vlonder boven de rivier een drankje gedronken. Het was inmiddels al donker geworden, dus we zaten onder de sterrenhemel op het water( hemelsmooi dus).Om een uur of 9 ging het feest eindelijk beginnen. We hebben lekker veel gedanst en geschud met onze billen. Het was weer een erg culturele avond met een ontzettend leuke afsluiting. In het taxibusje terug gooide de chauffeur er namelijk een paar hele bekende Nederlandse hits in. Hier waren we echt even aan toe. We hebben heerlijk meegezongen(totaaal niet vals natuurlijk).
Nou we hopen dat jullie ook nog kracht hadden om het laatste deel van het verhaal te lezen, volgende keer wat korter oke?
Geniet van de foto's en filmpjes die er z.s.m op komen te staan.
Bigi Grassi
01 Oktober 2008 - 07:37
Josee:
Haha ik vond het verhaal niet te lang hoor! Moet wel lachen om jullie mooie verhalen :) Ik mis jullie wel in de klas hoor!
xxx. -
01 Oktober 2008 - 08:57
Roberto Vermacelli:
Heey girlie girls,
Wat een adembenemend verhaal weer, leuk dat alle kindjes nu het zelfde haar als eefje hebben. Lees : Ik zie het al helemaal voor me. Maareh, dames emancipatie hé, vrouwen laten vandaag de dag niet meer voor hun betalen, dat is not done heb ik gehoord. Lees : toch?
Die party klinkt natuurlijk als muziek in mijn oren, party @ the beach, owow, wat wil je nog meer! Stukje nostalgie komt naar boven. Lees: Latin lovers @ Jamm Beach.
Zo te horen vermaken jullie je nog erg goed, dus dat is fijn om te horen..
Lees: KEEP ON THE GOOD WORK ;)
kus
01 Oktober 2008 - 09:08
Henny Van Wordragen:
Het is voor jullie misschien wel lang z'n verhaal. Maar hier is het juist leuk,dan is het net of we er een beetje bij zijn. Groetjes -
01 Oktober 2008 - 11:38
Jeroen Hro:
hee renaatje,
leuk te lezen dat je het zo leuk is. Je doet ook vollop toffe dingen met de kinderen zie ik.
ennuh die michael jackson look a like wil ik natuurlijk ook wel even zien ;)
veel plezier nog!
xj -
01 Oktober 2008 - 17:43
Inge:
Oooow wat geweldig om weer zulke grappige, spannende en leuke verhalen te lezen. Nog liever zou ik jullie horen, maar dat behoort even niet to de mogelijkheden. En die foto's uit de rimboe, das weer eens wat anders dan die plantsoentjes hier in Beijerland :D
Tis allemaal wat.. Ik zeg: de verhalen brengen jullie een stukje dichterbij, dus ze zijn meer dan welkom!
Maar het feit dat jullie veel voor de kids daar kunnen betekenen weegt natuurlijk veel zwaarder dan t feit dat wij elkaar even 3 maandjes niet zien. Echt geweldig dat jullie met weinig spullen zoveel kunnen betekenen.. Ga zo door, ik denk aan jullie, as ever.
Hele dikke kroel voor Eef, Renaat, maar natuurlijk ook voor de rest. Maar een extra dikke voor Eef en Renaat ;)
xxxxxxxx -
01 Oktober 2008 - 18:50
Barbara:
zo, eindelijk alle filmpjes bekeken, geweldig. En wat zijn de kindjes schattig. Sommige zie ik vaak op fotos terug komen..haha.
En heerlijk de bushbush in, geweldig.
We zijn allemaal al meer dan een maand weg en de tijd gaat snel he meiden.
merci voort telefoontje eef, heb je mn sms ontvangen?
xx bar -
01 Oktober 2008 - 18:52
Martin De Wolff:
Hai Eveline en andere meiden,
Mooie verhalen en belevenissen.
Welke BSer heeft eigenlijk jullie eten betaald?
Leuke foto's en video's zeg.!!
Is jullie stage al begonnen?
In Nederland is echt de herfst begonnen, regen, storm en 13 graden, brrrrr.
Veel plezier verder en lekker van de warmte genieten.
XXX
Martin
01 Oktober 2008 - 20:37
Marta:
Hallo meiden,
Het was weer een heerlijk verhaal om te lezen. De filmpjes zijn ook erg leuk. Vooral het zangkoor vond ik ...... toch erg goed en vooral gezellig klinken. Doen jullie wel voorzichtig met al dat uitgaan? Veel succes op school de komende twee maanden. Ik hoop dat het net zo leuk is als in het tehuis. 1/3 is voorbij nog 2/3 en jullie zijn weer thuis in het koele Nederland. Dikke kus voor allemaal maar vooral voor Renate. -
02 Oktober 2008 - 07:05
Peetee:
Meiden,
Weer een leuk verhaal met veel vermaak!
Top dat jullie het naar je zin hebben en dat jullie die kids het ook naar hun zin maken. Zo te lezen zijn er genoeg feestjes om van te genieten voor de afwisseling!
White Beach was weer een toppertje :) maarja Roberto Vermacelli heeft wel een punt qua emancipatie hahaha.
De foto's zijn weer mooi en de filmpjes ook, geeft een extra goed visueel beeld en ik zou best naar Suriname willen gaan als ik later groot ben, om ook die kinderen te zien genieten van de simpele dingen in het leven wat toch zoveel voor hun betekend.
Groetjes en knuffel voor jullie meiden.
x peter
07 Oktober 2008 - 16:30
Linda:
Weer een geweldig verhaal ! :D eig zou k wel ff om t hoekje willen kijken! we missen je hier wel hoor!
groetjes van ons allemaal en een hele dikke kus van mij!